Playtvákovy hity

Ze zbytku chleba luxusní večeře

První díl z 11. dílného seriálu Příběh pečiva. V receptech je hlavní ingrediencí Zábrdovický chléb, ze kterého připravíme chutnou večeři a oběd.

K našim knedlíkům doporučujeme podávat hovězí líčka na červeném víně podle tohoto receptu:

4 lžíce olivového oleje

3 – 4 hovězí líčka (celkem 1 – 1,2kg)

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky

2 cibule, nakrájené nadrobno

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření

2 lžíce rajského protlaku

1 litr kvalitního červeného vína

700 ml hovězího vývaru

1 lžíce krupicového cukru

Na ozdobu

1 snítka čerstvého tymiánu

lístky salátu

Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. Opečeme je na rozehřátém oleji dohněda, poté líčka vyjmeme na talíř. Do hrnce nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme cibuli, česnek a opečeme dočervena. Dochutíme divokým kořením, tymiánem, rozmarýnem, rajským protlakem a mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vyvaříme asi o třetinu.

Do hrnce vrátíme opečená líčka a zalijeme vývarem. Přiklopíme, troubu předehřejeme na 140°C a poté pečeme asi 2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmeme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Podle chuti dosolíme a opepříme, případně lehce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť.

Podáváme se Zábrdovickými bramborovo-chlebovými knedlíky. Nakonec ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu a lístky salátu.

Dobrou chuť přeje

Penam

Tvoříme příběh pečiva : další epizody

Sdílejte:
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Vložte video do stránky:

Komentáře

Nejnovější videa na Playtvákovi